Digitale Inspiratiedag voor vrijwilligers

De gemeenten Affligem, Dilbeek, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal en Ternat organiseren een digitale dag voor alle vrijwilligers op 16 oktober 2021, van 10u tot 13u. Als vrijwilliger kan je dus deelnemen aan inspirerende workshops! Dit zijn de workshops die je kan volgen. Schrijf je in via de knop onderaan!

Grenzen aan je engagement:

Als vrijwilliger neem je met hart en ziel een engagement op. Dat kost tijd en energie, en soms bots je tegen je eigen grenzen aan. Daarom is het belangrijk dat je op een constructieve manier neen durft zeggen en je limieten kan aangeven.

CC0 – Unsplash – Headway
CC0 – Unsplash – Chris Montgomery

Online vergaderen met Whereby en Praatbox (Jitsi):

De coronacrisis heeft ons versneld laten kennismaken met verschillende mogelijkheden om online te vergaderen. Als je de voordelen hiervan volop wil blijven benutten, kan je in deze workshop zeker nog iets opsteken.

Maak kennis met handlettering:

In deze korte inspiratiesessie leer je hoe je jouw tekst of favoriete quote origineel kan verbeelden. Een mooi handschrift is niet nodig. Een vaste hand en wat verbeelding volstaan. Letters bestaan al, jij brengt creatieve variaties aan.

CC0 – Unsplash – Alysha Rosly
CC0 – Unsplash – John Hoang

Elektronische nieuwsbrieven voor je vereniging met Mailchimp:

Een digitale nieuwsbrief helpt je om snel en eenvoudig informatie te delen met geïnteresseerden en leden van je vereniging. In deze online sessie ontdek je hoe je met Mailchimp aan de slag kan. Dirk Nys laat je kennismaken met dit gebruiksvriendelijk programma.

Aan de slag met Facebook in je vereniging:

Facebook kan een goed platform zijn om je vereniging op een aantrekkelijke manier in de kijker te zetten. In deze kennismakingssessie toont Ward Bosmans je een aantal mogelijkheden van een Facebookpagina. Hij deelt tips en tricks.

CC0 – Unsplash – Tim Bennett
CC0 – Unsplash – Chris Montgomery

Online vergaderen met Zoom:

De coronacrisis heeft ons versneld laten kennismaken met verschillende mogelijkheden om online te vergaderen. Als je de voordelen hiervan volop wil blijven benutten, kan je in deze workshop zeker nog iets opsteken.

Maak je eigen drukwerk en social media posts met Canva:

De activiteiten van je vereniging kan je online promoten of met gedrukte folders en affiches. Vaak is er geen tijd of budget voor een professionele campagne. Gelukkig kan je ook zélf heel wat promotiewerk doen. Tijdens deze workshop maak je kennis met Canva.

CC0 – Unsplash – Galymzhan Abdugalimov
CC0 – Unsplash – Stefan Stefancik

Kennismaking met boekhouden voor verenigingen:

De coronacrisis heeft ons versneld er de schermen van een succesvolle vereniging is aandacht voor het financieel beheer van groot belang. Als nieuwe vrijwilliger of startende vereniging is het vaak zoeken naar de juiste aanpak. Davy De Laeter deelt in deze korte introductiesessie aandachtspunten voor financieel beheer.

Schrijven voor sociale media:

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het verenigingsleven. In deze sessie helpt Renate Coen je op weg om inspirerende en motiverende teksten te schrijven. Je leert ook werken met hashtags en krijgt meer uitleg over de algoritmes van sociale media.

CC0 – Unsplash – William Iven
CC0 – Unsplash – Marianne Bos

Drempels wegwerken voor mensen met een beperking:

In een ideale wereld is je vereniging toegankelijk voor iedereen. Ook mensen met een beperking vinden dan de weg als vrijwilliger of nemen deel aan je activiteiten. In deze sessie vertellen Lize Breban en Filip Thieren van Katholieke Vereniging Gehandicapten hoe je je vereniging toegankelijk kan maken voor iedereen.

Drempels wegwerken voor mensen met een andere thuistaal:

In een ideale wereld is je vereniging toegankelijk voor iedereen. Ook mensen met een andere thuistaal dan het Nederlands vinden de weg als vrijwilliger of nemen deel aan je activiteiten. Met deze workshop willen we je je te helpen om de drempels in je eigen groep weg te werken.

CC0 – Unsplash – Ryan Wallace
CC0 – Unsplash – Hannah Busing

Vrijwilligers motiveren en inspireren:

Kampt jouw organisatie met een tekort aan vrijwilligers? Moeten te weinig mensen te veel taken opnemen? Of raken nieuwe vrijwilligers moeilijk geïntegreerd in de groep? In deze sessie legt Marianne Cap uit hoe je het engagement van vrijwilligers vasthoudt en hoe je nieuwe vrijwilligers kan aantrekken.